Nieuws

Iedereen inclusief met Iris Intranet

Iris Intranet werkt vanzelfsprekend zoals wij dat zeggen. Maar toegang tot het internet is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ongeveer 15% van de Nederlanders heeft een functiebeperking. Er wordt dan al snel gedacht aan een verstandelijke beperking, maar denk ook eens aan het enorm groeiende aantal senioren. Zij hebben vaak last van fysieke beperkingen, zoals slechtziendheid of slechthorendheid, en ook zijn zij vaak minder digitaal vaardig.

“Iedereen inclusief met Iris Intranet!”, dat is ons motto.

Want stel je eens voor dat iedereen, ongeacht de beperking, gebruik kan maken van een sociaal intranet. Gaat dat lukken? Wij weten het zeker!

Maar hoe zie je dit terug en wat doen wij hieraan? Dat leggen we je graag even uit.

Regels, regels en regels

Als je werkzaam bent in een overheidsinstelling dan klinkt de WCAG-wetgeving je bekend in de oren. Maar voor diegene die er nog nooit van gehoord hebben, even een korte uitleg; De Web Content Accessibility Guidelines, oftewel de richtlijnen voor toegankelijkheid van webcontent, leggen uit hoe webcontent toegankelijk moet worden gemaakt voor een zo breed mogelijk publiek. Dit heeft ook gevolgen voor Iris Intranet. Hoe je dit terug ziet en hoe we dit al doen leggen we je graag uit.

Iris Intranet is volledig toegankelijk en voldoet aan de richtlijnen van de WCAG-wetgeving. Maar dit gaat natuurlijk niet zomaar. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant zijn er diverse aanpassingen gedaan.

Hoe zie je dit terug? Denk bijvoorbeeld aan de schaalbaarheid van de content pagina’s, niet enkel werken met negatieve kleuren maar altijd in combinatie met een negatieve tekst en het intranet bedienen met je toetsenbord. Dit zijn een aantal aanpassingen die in Iris zijn doorgevoerd om de volledige toegankelijkheid te garanderen. Iris werkt niet met voorlees- of vergrootknoppen, maar ze denkt mee met de gebruiker. Door in de software rekening te houden met deze hulpmiddelen, kan iedereen ongestoord gebruik maken van Iris Intranet op de manier die je gewend bent.

Maar om een sociaal intranet volledig toegankelijk te maken, moeten er niet alleen vanuit Iris aanpassingen worden gedaan. Ook intranetbeheerders moeten op een andere manier gaan werken om de content voor iedereen begrijpelijk te maken. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het plaatsen van nieuwsberichten op het intranet: afbeeldingen moeten voorzien zijn van vervangende alternatieve teksten en wanneer er niet-tekstuele content in een artikel staat dat alleen als decoratie of opmaak wordt gebruikt, kan je dit niet zomaar implementeren als afbeelding. Geïnteresseerd in welke aanpassingen er nog meer zijn gedaan? Neem dan contact met ons op.

Iedereen inclusief

Nu lijkt het misschien wel dat ons motto ontstaan is door deze wetgeving. Maar dat is zeker niet zo. Bij Iris is iedereen, ongeacht de beperking, een waardevolle gebruiker. Iris heeft diverse opdrachtgevers waaronder ook Vanboeijen. Met hen waren we al een aantal jaren geleden bezig om het sociaal intranet toegankelijk te maken voor iedereen. Zowel de medewerkers als de cliënten.

Vanboeijen is een grote gehandicaptenzorgorganisatie. Zij maken niet alleengebruik van een digitale werkomgeving voor de medewerkers, maar hebben samen met Iris Intranet ook een digitale werkomgeving ontwikkeld voor de bewoners, cliënten, begeleiders en familie: Huis Vanboeijen. Dit is een goed voorbeeld van ‘iedereen inclusief’. Iedereen die betrokken is bij het zorgproces kan hier op intuïtieve wijze met elkaar communiceren.

Huis Vanboeijen

Iedereen moet, ongeacht de beperking, gebruik kunnen maken van een sociaal intranet. Huis Vanboeijen onderscheidt zich van andere intranetten door het gebruik van pictogrammen, foto’s en de mogelijkheid om korte berichtjes te versturen. Ongeacht waar en wanneer kan een cliënt via een tablet communiceren door middel van tekst, afbeeldingen of pictogrammen. Zo versterkt Huis Vanboeijen de samenwerking en zelfredzaamheid van cliënten, familie en begeleiders op de zorglocaties.

Een mooi voorbeeld van het gebruik van Iris Intranet.

"Erwin kan niet zelf met een tablet of smartphone werken. Vaak zit ik 's avonds na het eten even samen met hem op de bank. Ik laat hem dan de foto's zien die in Huis Vanboeijen door zijn begeleider van de dagbesteding zijn gemaakt. Ik zie dan dat Erwin de foto's herkent en ik kan met hem hierover praten. Hij geniet ook erg van de foto's die zijn zus naar hem stuurt. Ik zie dat hij blij wordt van het contact met zijn familie en dat maakt mij weer blij. Dan denk ik 'dit draagt nou echt bij aan de kwaliteit van leven van Erwin'. Hier doen we het voor."

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Vanboeijen of heb je meer vragen over de toegankelijkheid van Iris Intranet. Neem contact met ons op door te mailen naar: info@irisintranet.com of bel naar 040 246 30 40.