Nieuws

Community Manager Appreciation Day - 2020

Vorig jaar zeiden we het al: communitymanagers zijn de helden van interne communicatie. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat de komst van vele nieuwe zakelijke communicatietechnologieën hand in hand gaan met succesvol gebruik. Communitymanagers zijn de mensen die het succesvolle gebruik op gang brengen!

CTO's, CLO's en CEO's

Oftwel Chief Transparancy Officers, Chief Listening Officers en Chief Engagement Officers. Drie rollen in één: die samen komen in de functie van de communitymanager. Of beter gezegd: drie belangrijke vaardigheden voor een communitymanager in één. Transparant, open handelen, goed luisteren en verbinden.

Transparant en open zijn wil natuurlijk niet zeggen dat je als communitymanager in de rol van Chief Transparency Officer om de haverklap een vertrouwelijk managementdocument op je intranet zet. Het betekent wel dat je vragen over het intranet en de organisatie beantwoordt en duidelijk de waarom achter het intranet blijft uitleggen en toelichten.

Daarnaast reageer je proactief en met een open vizier op kritiek en feedback die je ongetwijfeld veel zult ontvangen. Maar ook kun je met het intranet bewustzijn creëren rondom belangrijke bedrijfsdoelen en Key Performance Indicators in de organisatie.

Wie niet luisteren wil, moet maar lekker zelf ontdekken

Dat zei de oma van Loesje ooit. En ze heeft gelijk. Luisteren is de basis van goed communiceren, maar makkelijk is ’t niet. Goede luisteraars hebben vertrouwen in zichzelf en hun kennis, leven zich in, tonen interesse, zijn open en gaan het gesprek aan.

Goed luisteren is heel belangrijk voor de communitymanager in de rol van Chief Listening Officer (eigenlijk voor iedereen). De enige manier om erachter te komen wat je community van je intranet verwacht, is namelijk door te luisteren. Goed te luisteren. En door die verhalen te vangen in je organisatie, zijn dat al wat minder brandjes die je moet blussen.

Tip: je moet juist ook luisteren (en kijken) naar wat er niet gezegd wordt of niet gebeurt op je intranet. Speel daaropin als communitymanager en ga samen met je doelgroep aan de slag, stel ze simpelweg de vraag wat kan en moet er beter?

Verbinding = motivatie = prestatie = productiviteit = winst

En vooral in combinatie met nieuwe zakelijke communicatietechnologieën als een social intranet. De communitymanager als Chief Engagement Officer weet dat als geen ander.

Eigenlijk komen voorgaande rollen hier samen. Want ben je open, transparant én een goede luisteraar, dan zorg je voor verbinding.

De kunst is om de verbinding vast te houden bij je community:

1. Creëer een gevoel van 'ownership' bij je intranet

Dat doe je door medewerkers vanaf het eerste moment te betrekken bij je intranet. Laat ze meedenken in de totstandkoming en vormgeving van je intranet, laat ze een leuke naam bedenken, maar biedt ook vooral de mogelijkheid om suggesties en ideeën in te brengen. Doordat je medewerkers nu zelf ook content kunnen creëren en groepen kunnen starten in het intranet ontstaat er al automatisch een gevoel van ownership.

Maar let op: in het traditionele intranet werd veel vóór de medewerker gedaan, als communitymanager is het belangrijk dat je stimuleert dat er nu veel dóór de medewerker zelf wordt gedaan. En dat gaat niet automatisch.

2. Zorg voor betekenis

Een intranet wordt vaak gelanceerd als een nieuw systeem, iets wat de medewerker óók moet gaan bijhouden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, het intranet maakt je werk makkelijker.

Maak concreet wat het intranet oplevert voor je interne doelgroepen.. En laat zien hoe het intranet bijdraagt aan de werkzaamheden van een medewerker. Organiseer een training en maak de 'what's in it for me' duidelijk. Dat zit 'm bijvoorbeeld in tijdsbeparing, betere kennisdeling of elkaar simpelweg beter leren kennen.

3. Beloon!

Mensen die het nut van je intranet inzien en begrijpen waarom zij er beter van worden, zijn ook eerder geneigd om er het maximale uit te halen. En als ambassadeur te handelen in de organisatie. Scheelt je weer werk als communitymanager.

Alleen beloningen blijven vaak weg, terwijl dat van onschatbare waarde is. Beloon medewerkers én managers die enthousiasmeren. Dat hoeft niet per se door dure cadeaus te geven (vooral niet eigenlijk, check het filmpje hieronder), maar het kan ook door simpel je waardering uit te spreken en ze te erkennen als ambassadeur.

De drie rollen van je communitymanager zijn dus niet te onderschatten, daar mag je best wat waardering voor hebben! Dus: kom je je communitymanager vandaag tegen, geef hem/haar dan een dikke knuffel! Of een hand, dat mag ook. Of een simpel compliment natuurlijk! Want vandaag is het Community Manager Appreciation Day!