Nieuws

Olifantenpaadjes en online tools: de kortste weg naar beter werken

Je bent bezig met je dagelijkse werkzaamheden. Als je eens goed gaat nadenken, hoeveel van je werkzaamheden doe je volgens het boekje en voor welke heb je zelf een handige manier gevonden. De een zal zeggen 10%, de ander zit op 30%, maar het overgrote deel zal zitten op 50% of meer.

Olifantenpaadjes

Organisaties willen met allerlei regels de controle bewaren, maar jij als medewerker gaat zelf op zoek naar manieren om beter en sneller te werken. Een vorm van zelforganisatie: je bewandeld zogenaamde olifantenpaadjes.

Zo ontstaan olifantenpaadjes.

Paadjes die niet officieel aangelegd zijn, maar die ontstaan nadat iemand een kortere weg vindt en anderen die vervolgens ook gaan bewandelen. Je ziet ze in de openbare ruimte, maar ook in organisaties. Het gebruik van de online tools, tijdens je werkdag, is een goed voorbeeld.

Olifantenpaadje legaliseren

Het voelt misschien heel normaal om deze ontwikkelingen te bestraffen, maar wat zou er gebeuren als je het wel accepteert?

De gemeente Breda wil de olifantenpaadjes gaan legaliseren. Wethouder Boaz Adank wil waar mogelijk deze onofficiële paadjes opnemen in het Bredase netwerk van ‘legale verbindingsroutes’. Hij roept de hulp in van de plaatselijke bevolking.

“Vaak ontstaan ze door het veelvuldig gebruik door wandelaars of fietsers. Meestal met de bedoeling om een stukje af te snijden. Op sommige plaatsen is het eigenlijk heel logisch dat ze er liggen, maar officieel zijn deze paadjes illegaal.” – Boaz Adank

Sta zelforganisatie toe

Dat leidt tot een duidelijk advies voor organisaties. De werknemers gaan toch wel buiten de regels om op zoek naar manieren om productiever te worden. Werk ze niet tegen in die motivatie: sta zelforganisatie toe. Zo stel je mensen in staat om hun werk beter te doen.

Beter nog - doe eraan mee, als management, als organisatie. Het flexibele delen en samenwerken dat je medewerkers al gewend zijn van de bekende sociale media, kun je combineren met taakgerichte informatievoorziening. Samen kan dat zorgen voor meer inzicht, meer betrokkenheid, betere kwaliteit. Waar je ook bent.

Laat je gegevens achter en we bespreken graag de kortste weg naar beter werken met je. Of vraag een demo aan dan ontdek je gelijk wat Iris Intranet voor jouw organisatie kan betekenen.