Nieuws

Ondertussen werk je alweer 2 weken thuis... Ook bij ons gaat er wel eens iets mis

Dit keer niet een artikel met tips over hoe je het beste een sociaal intranet kan inzetten tijdens de coronacrisis of 5 tips om goed thuis te werken. Nee, dit soort artikelen lees je al de hele dag. En het zijn natuurlijk niet alleen maar succesverhalen en halleluja beelden.

Thuiswerken...

Oke, wij zijn natuurlijk ontzettend blij met alle online tools die we tot onze beschikking hebben, want je moet er niet aan denken hoe het zou zijn als we die niet hadden. Maar er gaan echt niet alleen maar dingen goed. Het thuiswerken met kinderen om je heen en geen sociale contacten gaan je niet in de koude kleren zitten. Ook bij ons gaat niet alles van een leien dakje. Ja, ook wij lopen tegen probleempjes aan waar we het beste van proberen te maken. Lees rustig verder en besef dat het oké is als je ergens even geen oplossing voor hebt 😊.

Als je thuis zit gaat het niet alleen maar om werken en zorgen dat je genoeg te doen hebt. Iedereen heeft familie, vrienden, buren of anderen in de omgeving waar je je druk om maakt of waar je graag langs zou willen. En dat zorgt er wel eens voor dat een dag wat minder goed gaat dan je zou willen. Nu zit je thuis en worden je sociale contacten steeds minder. Dan besef je pas hoe fijn het is als je van die gezellige collega’s hebt waar je je zorgen mee kan delen, of veel te flauwe grappen tegen kan maken. Een korte vraag of spontane overleggen gaan nu een stuk moeizamer. Wij lopen er tegenaan dat collega’s niet altijd even snel reageren of aanhaken waardoor anderen tegen een muur oplopen. Je kan niet iemand letterlijk even aan z’n mouw trekken.

Gelukkig zijn wij enorm verwend met een tal van tools die we kunnen gebruiken om toch nog met elkaar in contact te blijven. We kunnen met elkaar videobellen, whatsappen, vergaderingen houden via Teams, leuke online quizzen met elkaar organiseren en de vrijmibo’s zijn nu via de webcam. Dus de contactmomenten die je normaal met je collega’s bij het koffieapparaat hebt, doe je nu online. Minder leuk en spontaan, maar zeker een goed alternatief in deze tijd.

Het gaat ook goed

Daarnaast gaan er ook heel veel dingen goed en is iedereen heel flexibel omgegaan met het feit dat iedereen nu vanuit huis aan de slag is. En dat iedereen zijn beste beentje voor zet om er het beste van te maken. Maar het is toch wel een hele andere tak van sport, dat video vergaderen. Het vergt een ander soort energie en wanneer je de hele middag aan het vergaderen bent, ben je aan het einde van de dag enorm gaar. Maar goed dat hebben we ook wel eens na een dag flink vergaderen op het werk en dan nemen we maar een extra bakje koffie😉. *in gedachten; wat is de koffie op kantoor toch lekker...

We merkten dat het af en toe lastig is om overzicht te scheppen, dus welke zaken lopen er allemaal en wie is waar mee bezig? Om dit overzichtelijk te maken, maken wij veel gebruik van ons intranet. Daarin hebben verschillende afdelingen een aparte pagina aangemaakt waar lopende onderwerpen worden neergezet en bijgehouden. Zo bewaar je als manager het overzicht en heb je punten om te behandelen tijdens de bespreking of huddle in de ochtend.

Samen met onze opdrachtgevers gaan wij door deze vreemde tijd. Van zorginstellingen die nu alle zeilen moeten bijzetten tot overheden die druk bezig zijn met de crisiscommunicatie. Wij helpen ze waar nodig met nieuwe widgets of nieuwsblokken. Het geeft ons voldoening dat wij hen kunnen ondersteunen en ervoor kunnen zorgen dat hun Iris Intranet de juiste functionaliteiten heeft in deze periode.

Wat we eigenlijk willen zeggen met dit hele verhaal! Ook bij ons, ja zelfs bij een intranetleverancier, verloopt niet alles op rolletjes. Maar we gebruiken deze periode ook om Iris Intranet eens goed onder de loep te nemen en te kijken of het ook daadwerkelijk doet wat wij willen dat het zou doen in dit soort situaties. Natuurlijk zijn dit extreme omstandigheden en wij hopen dit niet nog eens gaat voor komen maar we proberen er zoveel mogelijk van te leren. Zodat we dat weer kunnen gebruiken om Iris nóg beter te maken 😀.

Wil je meer lezen over onze ervaringen? Lees dan eens deze blog. Of ontdek hier meer over de mogelijkheden van Iris.