Tips

De inzet van data bij jouw sociaal intranet

Om van alle voordelen van je intranet te profiteren is het belangrijk dat er binnen jouw organisatie actief gebruik wordt gemaakt van het platform. Om dit goed aan te pakken is het handig om inzicht te hebben in de activiteiten op je intranet. Het Social Dashboard, een van de standaardfunctionaliteiten van Iris, geeft je als beheerder inzicht in verschillende statistieken.

We delen vijf vragen die je kunt stellen om direct aan de slag te gaan met de data van jouw social intranet!

1. Hoe actief wordt het intranet gebruikt?

Door het aantal nieuwe tijdlijnberichten, vind-ik, leuks, reacties of nieuwe groepen te meten weet je direct hoe actief het intranet wordt gebruikt. Zo kan je beoordelen of je goed op weg bent of nog moet bijsturen om je doelstellingen te behalen.

2. Wat is de activiteit van de groepen?

Het Social Dashboard geeft je inzicht in de meest actieve groepen. Bekijk hier welke groepen het meest actief zijn en zet de groepsleden op de tijdlijn in het zonnetje! Zo stimuleer je andere collega’s hun groepen actiever te gebruiken.

Via het groepenoverzicht kan je ook de minst actieve groepen bekijken. Zie je hier dat een groep al langere tijd geen activiteit heeft? Dan is het verstandig om de groepsbeheerder te vragen of de groep nog in gebruik is, wellicht is de groep inmiddels overbodig. Een opgeruimd intranet zonder verouderde informatie beperkt de informatie-overload van je collega’s.

3. Welke artikelen en nieuwsberichten zijn nog niet ontdekt?

Door de nog niet ontdekte artikelen en nieuwberichten te bekijken, zie je direct welke informatie nog niet (goed genoeg) is aangekomen bij je collega’s. Wellicht staat deze content niet op de juiste plek en komt deze ergens anders op het intranet beter tot z’n recht.

4. Waar zoeken mijn collega’s naar?

De veelgebruikte zoekopdrachten geven je een begrip over zaken die voor collega’s niet helemaal duidelijk of goed vindbaar zijn. Zie je bijvoorbeeld dat de zoekopdracht ‘reiskostenvergoeding’ populair is? Ga dan eens na waar deze informatie op het intranet staat. Misschien hoort deze content op een andere, makkelijker vindbare, plek thuis. Maak hierbij ook gebruik van uitgelichte zoekresultaten: dé methode om resultaten bovenaan prominent te tonen bij bepaalde zoekopdrachten.

5. Welke tijdlijnberichten zijn populair?

Door te kijken naar de tijdlijnberichten die het meest gewaardeerd en geliked zijn, zie je direct wat je collega’s interessant vinden op hun tijdlijn. Door nieuwe content aan te passen op de behoeften van je collega’s zorg je ervoor dat ze het intranet leuker en nuttiger vinden, hierdoor zullen ze er meer gebruik van maken!

Wil je nog meer gebruik maken van data?

Het Social Dashboard geeft je inzicht in verschillende statistieken van je intranet. Daarnaast integreren we ook met Matomo, een softwareprogramma om bezoekersdata te analyseren. Matomo geeft je een nóg gedetailleerder beeld van alle activiteiten op jouw intranet, bijvoorbeeld over de piektijden van bezoeken, het bouncepercentage, gedownloade documenten en het aantal acties per bezoek. Ook wordt de Matomo software geïnstalleerd op jullie eigen hosting platform, waardoor je volledige controle hebt over de verzamelde gegevens. Dit maakt Matomo een stuk privacyvriendelijker dan bijvoorbeeld Google Analytics.

Onze adviseurs vertellen je graag meer over Matomo! Neem contact met ons op via 040 246 30 40 of vul het contactformulier in.