Tips

Welke naam geven we ons intranet?

Je hebt een leverancier gekozen voor je sociaal intranet. Het platform is opgezet en relevante inhoud is toegevoegd. En dan is er nog één belangrijke taak: het bedenken van de naam van het intranet! Een pakkende en herkenbare naam zorgt ervoor dat het intranet sneller wordt omarmd door je organisatie en dat het echt een concept wordt. Maar welke naam geven we het intranet?

We schreven eerder al een artikel hierover. Nu zijn we meer dan twee jaar verder, dus we hebben opnieuw een blik achter de schermen genomen bij onze opdrachtgevers. We delen de beste intranetnamen met je!

AZ Sint-Blasius – Kompaz

Sinds 2021 is het intranet ‘Kompaz’ van het algemeen ziekenhuis Sint-Blasius in Dendermonde live. Marjan de Herdt is werkzaam als HR-projectmedewerker bij het AZ Sint-Blasius en vertelt over de betekenis achter de naam.

’We hebben ons best gedaan een naam te bedenken die je makkelijk in de mond neemt. We hebben eerst een stickynotes bord aangemaakt, daar kon iedereen een naam voorstellen. We hebben een top vijf opgesteld waar iedereen op kon stemmen. Daar is de naam ‘Kompaz’ uit gekomen. Met een kompas vind je altijd de juiste weg, het is ook de bedoeling dat medewerkers makkelijk hun weg vinden binnen ons intranet. Het is dus een ‘Kompaz’ waarmee je makkelijk vindt wat je nodig hebt.

Ook ons gebouw heeft verschillende vleugels, vernoemd naar de windrichtingen: blok noord, blok oost, blok zuid en blok west. Dat maakte het plaatje van Kompaz compleet. Het logo van Kompaz is ontwikkeld door een collega in onze huisstijl. Als je het logo van het ziekenhuis en het logo van het intranet bekijkt zie je gewoon dat het bij elkaar hoort.’

Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG): Will-E

Alwin Zegers, senior medewerker Informatisering en Automatisering legt uit waar de intranetnaam ‘Will-E’ vandaan komt:

‘Ons gebouw heet ‘de Willemshof’, Will-E staat voor het Electronische Willemshof. Het is een korte naam die makkelijk te onthouden is. Én het is een Haagse naam, en de VNG zit in Den Haag.’

Gasthuis Millingen – Joost

Nienke Kosse is werkzaam als beleidsmedewerker bij Gasthuis Millingen en deelt waar hun intranetnaam ‘Joost’ vandaan komt.

‘Joost is ontstaan vanuit ‘Joost mag het weten’ en is inmiddels helemaal ingeburgerd als de vraagbaak in het Gasthuis. De introductie van Joost was als een soort geboorte, met een geboortekaartje, beschuit met muisjes en introductie van de peetouders (intranet ambassadeurs). En Joost blijft maar groeien.’

Gemeente Borne – Beezzz

Het sociaal intranet van gemeente Borne heeft de naam ‘Beezz’ gekregen, communicatieadviseur Renske Wennink – Uiterwijk licht toe waar de naam vandaan komt.

‘Beezzz is tot stand gekomen na een naamverkiezingswedstrijd. We hebben de collega’s gevraagd om mee te denken met de nieuwe naam en collega’s konden hier vervolgens op stemmen. De naam ‘Beezzz’ kreeg de meeste stemmen.

Het wapen van gemeente Borne heeft een bijenkorf met bijen, dit gemeentewapen wordt ook gebruikt als logo van gemeente Borne. Beezzz komt dus van de bijen in het logo van gemeente Borne waarbij de zzz slaat op het geluid dat de bijen maken.’