Tips

5 stappen naar een succesvolle digitale werkplek

Je bent gebruik gaan maken van een digitale werkplek, ook wel een sociaal intranet genoemd. Graag wil je direct aan de slag, maar je vraagt je misschien af ‘waar moet ik beginnen?’. Geen paniek, wanneer je deze 5 stappen doorloopt ben je zeker van een goed begin en een snelle start.

Stap 1: Stel jezelf voor: vul je profiel aan.

Je digitale werkplek beschikt over een profielpagina. Dit is handig wanneer je een vraag hebt of als je iemands hulp nodig hebt. Denk aan informatie over wie je bent, hoe je te bereiken bent, wat je doet en waar je goed in bent. Soms is een profielpagina voor een groot deel al voor je ingevuld door een koppeling met een extern systeem. Door het invullen van je profiel kunnen je collega’s ook jou vinden als ze hulp nodig hebben. Heb je alles ingevuld en opgeslagen? Dan gaan we verder naar stap 2!

Stap 2: Personaliseer je digitale werkplek.

We zijn aangekomen bij de tweede stap: het personaliseren van de digitale werkplek. In de widgets zie je allerlei informatie die belangrijk is voor de start van jouw werkdag. Denk bijvoorbeeld aan agendapunten, nieuwsitems, telefoonboek, kpi’s etc.

Maar hoe kan ik mijn dashboard dan personaliseren? Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We zetten ze even voor je op een rijtje:

  • De widgets op je dashboard kan je verplaatsen naar andere gewenste plekken;
  • Je kan verschillende extra widgets toevoegen aan het dashboard;
  • Je hebt de mogelijkheid om widgets te verwijderen.

Stap 3: Deel een bericht, stel vragen, gooi ideeën op.

Heb je net een project afgerond? Een mooie reactie van een opdrachtgever gehad? Ben je tegen een uitdaging aangelopen en heb je hulp nodig? Of heb je een leuke mededeling? Deel dit met je collega’s via je tijdlijn.

Om het plaatsen van berichten overzichtelijk te houden maak je een keuze tussen een bericht, vraag of idee. Daarnaast kies je met wie het gedeeld moet worden: volgers, groepen of medewerkers. Wij zijn erg benieuwd, wat wordt je eerste bericht?

Stap 4: Begin met het opbouwen van je netwerk.

Een netwerk kan bestaan uit iedereen die gebruik maakt van de digitale werkplek. Dit kunnen collega’s zijn maar ook externe gebruikers. Je kunt er zelf voor kiezen wie je in je netwerk wil toevoegen, zo personaliseer je de informatie die je te zien krijgt op je tijdlijn. Daarnaast geeft het je ook de mogelijkheid om berichten alleen te delen met je volgers in plaats van alle medewerkers. Hoe groter je netwerk met collega’s waar je veel mee samenwerkt, hoe sneller je op de hoogte bent van belangrijke informatie.

Stap 5: Bewaar kennis, bespaar tijd: start een groep.

Samenwerken met een specifieke afdeling? Aan een project? Of kennisdelen met andere afdelingen en vestigingen? Allemaal redenen om een groep aan te maken. In de groepen wordt samenwerken bevorderd, blijft kennis behouden en informatie bewaard. Als je de informatie over de groep ingevuld hebt kan de samenwerking losbarsten!

Buiten dat je zelf groepen aan kunt maken kan je jezelf ook aansluiten bij bestaande groepen. Op die manier blijf je op de hoogte van de gebeurtenissen in die groep(en).

Waar wacht je nog op? Start vandaag! Neem contact met ons op en ontdek wat Iris Intranet voor jouw organisatie kan betekenen!

Hoe pakken andere organisaties een nieuw intranet aan? Lees hier het verhaal van de gemeente Enschede, De Kompanjie of Moba.