Tips

Zelfsturende teams? Tips om dit in goede banen te leiden.

Besparen op kosten? Zelfsturende teams waren jarenlang dé oplossing. Veel organisaties hebben afgelopen jaren geëxperimenteerd met deze autonome teams. De ene organisatie heeft inderdaad echt flink de kosten kunnen beperken, de ander werkt inmiddels weer met verschillende managementlagen.

De meningen over zelfsturende teams lopen flink uiteen. Waarom is het bij de ene organisatie een daverend succes en bij de ander niet? Voor elke succesformule gelden natuurlijk een aantal tips, zo ook bij zelfsturende teams. In dit artikel bespreken we een aantal tips.

Tip 1: Creëer een breed draagvlak

Zorg voor een breed draagvlak binnen jouw organisatie voordat je start met het invoeren van zelfsturende teams. Jouw teams maken of breken namelijk het succes. Zij geven namelijk invulling aan het zelfsturend maken van jouw organisatie. Leg het dus niet alleen op vanuit het management, maar leg je medewerkers uit waarom deze keuze gemaakt is. Het is belangrijk dat zij de noodzaak hiervan begrijpen. Zonder deze noodzaak komt het namelijk niet van de grond.

Tip 2: Zelf sturen kan niet zonder stuurinformatie

Het klinkt als een open deur, maar helaas gaat het nog té vaak mis. Als je wilt dat teams zichzelf kunnen sturen, dan moeten je ze ook inzicht durven geven in de cijfers! Wat zijn de kosten en opbrengsten per team? Zijn er manieren om de kosten te drukken of de opbrengsten te verhogen? Zonder deze stuurinformatie is je team natuurlijk niet in staat zichzelf bij te sturen.

Tip 3: Stel gezamenlijke doelstellingen en maak een heldere rol- en taakverdeling

Belangrijk is om heldere teamdoelstellingen te formuleren en te werken met een heldere rol- en taakverdeling. Bepaal waar je met z’n allen naartoe werkt. Zo voorkom je dat verschillende teamleden verschillende doelen nastreven. Wanneer je de doelen hebt bepaald, is het belangrijk te bepalen wie binnen het team waarvoor verantwoordelijk is. Want als je de verantwoordelijkheid in het midden laat, ligt hij uiteindelijk bij niemand.

Zelfsturende teams introduceren binnen jouw organisatie?

Bovenstaande voorwaarden zijn belangrijk voor het succes van zelfsturende teams. Naast bovengenoemde drie, zijn er natuurlijk nog meer voorwaarden om rekening mee te houden. Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 040 2660333 of vul het contactformulier in en dan nemen wij contact met je op.