Bij een intranet portaal denk je aan... Iris Intranet

In de tijd van tegenwoordig kun je niet om een intranet portal heen. Maar wat is een intranet portal precies? En wat kun je met een intranet portal?

In de jaren negentig ontstonden de eerste intranetten. Maar deze waren nog niet zoals de social intranetten die we op dit moment kennen. In de tijd van tegenwoordig kun je niet om een intranet portal heen. Maar wat is een intranet portal precies? En wat kun je met een intranet portal? Dat zijn vragen die in dit artikel worden beantwoord. Benieuwd naar Iris Intranet?

Een intranet. Wat is het precies?

Rond je jaren negentig kwam het internet echt tot leven. Bij organisaties ontstond de behoefte aan een omgeving dat alleen bestemd was voor de medewerkers binnen de organisatie. Het intranet wat we vanuit vroeger kennen werd vooral ontwikkeld om de interne informatievoorziening te optimaliseren.

Het doel van dit intranet was vooral om informatie te zenden vanuit het management. Eenrichtingsverkeer, statische content en top-down communicatie.

Hoe werd het intranet portal ‘sociaal’?

Binnen een korte tijd zijn de verschillende social media kanalen niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Denk aan Facebook, LinkedIn, Instagram en Pinterest. Deze kanalen bepalen voor een groot deel hoe met elkaar communiceren en informatie ophalen. De techniek is plotseling toegankelijk, voor iedereen en ontzettend handig on te gebruiken!

Het traditionele intranet kon daarom niet achterblijven en moest ook de sociale kant op. Bij een intranet portal - ook wel sociaal intranet, digitale werkplek of digitaal kennisplatform genoemd - staat interactie centraal. Een intranet portal staat voor een complete verbinding van sociale mogelijkheden met als doel efficiënter kennis delen en samenwerken.

Informatie wordt niet meer zomaar over de spreekwoordelijke schutting gegooid; een intranet portal is veel meer. Het is een portal waar medewerkers met elkaar kunnen communiceren, kennis kunnen delen en informatie kunnen vinden. Ook kun je je netwerk bijhouden en connecties maken met collega’s, groepen of andere afdelingen.

Een intranet portal. Wat is het?

Via een dynamisch en volledig ingericht platform is het intranet portal voor iedereen binnen een organisatie toegankelijk. De gebruiker staat centraal in een intranet portal. Er wordt ingespeeld op de behoeften van de gebruiker en zij zijn de baas over de informatie die ze zien.

Zo is het intranet portal een platform dat medewerkers ondersteunt tijdens hun werkdag. Het is een echte dagstarter en stimuleert kennisdeling en samenwerking. Daardoor worden de gebruikers meer dan ooit zelfstandig en georganiseerd.

Tijdens de zoektocht naar een intranet portal dat helemaal van deze tijd is en tegelijkertijd de creativiteit en productiviteit van de medewerkers verhoogt, is een intranet portal dé oplossing.

De meerwaarde van een intranet portal

Er is ontzettend veel content aanwezig dat er nog meer dan ooit behoefte is aan het vastleggen van kennis. Een intranet portal dat medewerkers helpt bij het vinden van content die zij nodig hebben en ondersteunt in hun samenwerking. En dit alles op een intranet portal dat ook nog eens erg leuk is om mee te werken.

Samenwerking

Met een juiste verbinding en flexibele communicatie kun je alles makkelijker, sneller en beter regelen. Een intranet portal is een platform dat interactie faciliteert en zorgt voor verbinding. Dus weg met de traditionele intranetten en hallo afdeling overschrijdende groepen en samenwerkingsmogelijkheden.

Plezier

Een intranet portal moet natuurlijk bijdragen aan de organisatiedoelstellingen. Maar daarnaast mag een intranet portal er ook voor zorgen dat het werk leuker wordt. Ja werk is leuk! En medewerkers die plezier hebben in hun werk, zijn tevreden medewerkers.

Gemak

Het intranet portal is de locatie waar relevante informatie voor jou beschikbaar is. Altijd en overal bij deze informatie kunnen onafhankelijk van tijd, locatie en apparaat. Een oplossing of nieuw idee deel je ontzettend handig en je vraag is heel snel gesteld of beantwoord. Daardoor kun je je werk sneller en beter doen.

Efficiëntie

Je bespaart ontzettend veel tijd met een intranet portal, omdat je kan profiteren van bestaande kennis en documenten. Deze kennis was anders misschien wel onbereikbaar voor de medewerkers. Daarnaast kunnen medewerkers sneller geholpen worden met allerlei vragen en problemen.

Kennisdeling

Een intranet portal dringt het sturen van e-mail tot een minimum en zorgt voor een nieuwe manier van kennis delen. Op één centrale plek, laagdrempelig en kennis blijft altijd en overal beschikbaar voor collega’s.

Het succes van je intranet portal

Het succes van je intranet portal valt of staat met de manier waarop het wordt gebruikt. De implementatie is daarom misschien nog wel belangrijker dan de techniek zelf.

Zorg dat de functies van je intranet portal aansluiten op de behoeften van je medewerkers. Met een goede begeleiding zorg je er tevens voor dat medewerkers met het intranet portal kunnen, willen én durven te werken. Dit levert betere samenwerking, transparantie en vertrouwen op. Zo zorg je ervoor dat je intranet portal een onmisbaar element in je bedrijfsvoering wordt.

Zelf je eigen intranet portal bouwen?

Voor een succesvolle, toekomstbestendige organisatie is een intranet portal onmisbaar. Gelukkig zijn er ontelbaar veel mogelijkheden waardoor je niet zelf een intranet portal hoeft te gaan bouwen. Er zijn tegenwoordig prima ‘Commercial off the Shelve’ (COTS) alternatieven, zoals Iris Intranet, beschikbaar.

Een prima alternatief voor kostbare en tijdrovende zelfbouw trajecten waarvan je maar moet afwachten wat het resultaat wordt. Waarom kies je niet gewoon meteen voor een vijfvoudig internationaal bekroonde oplossing zoals Iris Intranet?

What you need is what you get! Dát is Iris Intranet.

Intranet portal aanschaffen

Ideaal z’n intranet portal en fijn dat ik er nu van alles over gelezen heb. Maar wat moet ik nu doen als de organisatie een intranet portal wil gaan gebruiken? Waar moet ik überhaupt allemaal rekening mee houden bij een intranet portal.

Het is belangrijk dat je let op de mogelijkheden van het intranet portal. Het intranet portal moet een goede toevoeging zijn op je dagelijks werk. Iris Intranet is een intranet portal dat gebouwd is met als uitgangspunt de gebruiker. Iris Intanet is bewezen gebruiksvriendelijk, informatie vindt jou, ideaal om samen te werken, veiligheid staat voorop en advisering en support staan voor je klaar. Zo zorgt Iris als intranet portal platform ervoor dat jij je werk op een effectieve en efficiënte manier kan uitvoeren.

Meer informatie over Iris als intranet portal. Neem contact met ons op of vraag een demo aan.

nieuws, blogs & interviews

In de praktijk

Hoe verbeter je het intranetgebruik? Hoe blijf je een interactief intranet onder de aandacht brengen? En hoe gebruik je het nou praktisch? Neem hier een kijkje!